Солом'янське благочиння

Наша газета

Відеокалендар

Друзі сайту

Офіційний сайт Солом'янської районної в місті Києві адміністрації

http://spm.org.ua/

Богослужіння в Неділю 24-ту по П'ятидесятниці

22 листопада 2020 року, у Неділю 24-ту по П'ятидесятниці та день вшанування ікони Пресвятої Богородиці «Скоропослушниця», Божественну літургію в нижньому храмі на честь блгв. кн. Олександра Невського головного соборного храму парафії на честь прп. Сергія Радонезького у м.Києві очолив  митрополит Львівський і Галицький Філарет.

Його Високопреосвященству співслужили: благочинний Солом'янського району міста Києва та настоятель храму прот.Ярослав Шовкеник, клірики храму.

За Літургією були піднесені сугубі молитви за здоров'я хворих і проти поширення смертоносного вірусу.

Наприкінці богослужіння був звершений молебень перед іконою Пресвятої Богородиці.

Напередодні ввечері в храму було звершено всенічне бдіння, яке очолив протоієрей Ярослав Шовкеник.

За переданням ікона Пресвятої Богородиці «Скоропослушниця» написана в Х ст. Свою назву ікона отримала у ХVIІ ст., коли від неї сталося чудо в Афонському монастирі «Дохіар. У цьому монастирі подвизався монах Ніл, що ніс послух трапезника. Кожного разу входячи до трапезної він через неуважність коптив лучиною образ Божої Матері.

Одного разу чернець почув від образу Богородиці голос. Він закликав його надалі не коптити ікону. Чернець подумав, що це жарт якого-небудь брата, знехтував знаменням і продовжував ходити в трапезну з лучиною, яка коптить. І раптом він осліп. В гіркому розкаянні, зрозумівши свій гріх неналежного ставлення до святині, молився Ніл перед іконою Божої Матері, благаючи про прощення. І знов почув дивний голос, який сповістив про прощення і повернення зору: «Ніл! Ти прощений, зір знову дається очам твоїм. Коли отримаєш ти цю милість від Мене, сповісти братії, що Я — їх покров, промисел, і захист їхньої обителі, присвяченої Архангелам. Хай вони і всі православні християни звертаються до Мене в потребах, і Я не залишу нікого; всім, хто з благоговінням до Мене приходитиме, буду Предстательниця, і молитви всіх будуть виконані Сином і Богом Моїм, ради Мого клопотання перед Ним. З цієї пори іменуватиметься ця Моя ікона Скоропослушницею: швидку, всім, хто прибігає до неї, виявлятиму милість».

Пресвята Богородиця виконала і тепер виконує Свою обіцянку – виявляє швидку допомогу і утіху всім, хто з вірою до Неї приходить.