Солом'янське благочиння

Наша газета

Відеокалендар

Друзі сайту

Офіційний сайт Солом'янської районної в місті Києві адміністрації

http://spm.org.ua/

Звернення Голови Синодального відділу УПЦ з питань охорони здоров’я щодо поширення коронавірусу

 

Звернення голови Синодального відділу УПЦ з питань охорони здоров’я та пастирської опіки медичних закладів митрополита Львівського і Галицького Філарета у зв’язку з поширенням коронавірусу

 


Всечесні отці, дорогі браття і сестри!

Минуло майже дев’ять місяців, відколи ми живемо в умовах карантину через пандемію COVID-19. За цей час в країні захворіло більш ніж 500 000 осіб, померло більше 9000. Зараз ми переживаємо другу хвилю пандемії, про яку заздалегідь попереджували нас епідеміологи.

З сумом доводиться констатувати, що ми підійшли до неї не готовими. Переповненість в опорних лікарнях, в деяких регіонах доходить до 110%, відсутність вільних ліжок, а якщо є вільні, то не всі вони обладнані кисневими точками, бракує кисню, кисневих концентраторів. Та найгірше те, що катастрофічно не вистачає лікарів і медиків нижньої ланки, бо COVID-19 уразив майже 17 тисяч медичних працівників, з початку пандемії померло 150 медичних працівника. Медичний персонал працює на межі можливостей, люди виснажені, падають з ніг та. на жаль, масово звільняються.

З усіх сторін, із засобів масової інформації до нас лунають прохання лікарів про необхідність користування засобами захисту – носити маски, мити частіше руки, застосовувати дезінфектори і дотримуватись соціальної дистанції.

Та чомусь люди вже перестали звертати увагу на ці заклики та дозволяють собі все частіше в транспорті і громадських місцях з’являтися без маски або носити маску неправильно. На жаль, подібну ситуацію ми спостерігаємо і в храмах, деякі священнослужителі і віруючі люди не просто ігнорують носіння масок, а навіть хворими дозволяють собі відвідувати богослужіння і наражати на хвороби своїх ближніх.

Замість того, щоб дослухатися порад медиків, які кожного дня ризикують власним життям, аби врятувати життя хворих у ковідних відділеннях лікарень, люди слідують закликам деяких псевдоспеціалістів, які говорять про те, що маски не захищають від проникнення вірусу, й тому немає потреби їх носити. Не маючи професійної освіти, не бувши спеціалістами з фізіології дихання, говорять про кисневу недостатність під час носіння маски, про накопичення бактерій на ній і таке інше.

Ці радники наводять хибну інформацію і підштовхують людину до внутрішнього необґрунтованого бунту. Проте медики у своїй професійній діяльності носять маски постійно. Операційні бригади в лікарнях можуть не знімати маску до 12 годин операції, лікарі в ковідних відділеннях носять їх протягом доби, рятуючи людей, яким важко одягнути маску протягом 1 години в транспорті чи магазині.

Крім того, з’явилися заклики не виконувати рекомендації Міністерства охорони здоров’я і ВООЗ, оскільки вимога носити маски порушує свободу громадян. Багато говорилося, але ще раз повторюю: через те, що COVID-19 у багатьох людей проходить без видимих симптомів, носій вірусу не знає, що він заражений, тому, не носячи маску, він заражає всіх навколо себе. А ці люди можуть мати хронічні захворювання, слабкий імунітет, і для них зараження коронавірусом може мати важкі наслідки. Скажіть, а хіба ці люди не мають права бути захищеними від такої небезпеки? Хіба люди, які не одягають масок, не порушують право людини на безпеку і бути не зараженою. Але ж ні! Забувши про свого ближнього, бунтарі захищають лише своє право дихати без маски.

Звертаюся до людей, які не вважають за потрібне носити маску: майте на увазі, що ви наносите шкоду здоров’ю людей, яких заразили, робите їх важко хворими інвалідами, а може і вбиваєте їх. Такі свідомо нехтують заповідями Господніми: «… люби ближнього твого — як самого себе» (Лк. 10, 27) та «не убий» (Вих.20, 13). Такі не люблять ближніх своїх, людей, які їх оточують, навіть рідних своїх. Такі люблять лише самих себе. Це саме завдяки таким людям збільшується кількість заражених, це завдяки їм переповнені лікарні, а лікарі працюють на межі можливого. Зрозумійте це і схаменіться!

Дорогі браття і сестри, я хочу звернутися до вас із проханням зважити на важку ситуацію, що склалася в нашій країні з пандемією коронавірусної хвороби та прикласти всіх зусиль, щоб особисто допомогти зупинити той медичний колапс, в якому ми з вами зараз опинилися. А для цього потрібно не слухати різноманітних демагогів, а покладатися на думку лікарів, які використовують данні досліджень доказової медицини. Будьмо відповідальними! Згадаймо, що ми з вами – християни, що Господь наш Іісус Христос вчить нас любові, милосердю і жертовності і «все, чого бажаєте, щоб вам робили люди, так і ви робіть їм» (Мф.7,12).

Якою б не була складною ситуація в нашому житті, Свята Православна Церква, як любляча мати, завжди відкриває обійми потребуючим її втіхи і підкріплення. Тож у ці скрутні часи підсилимо нашу спільну молитву про здоров’я один одного, попросимо у Господа сил і терпіння. Сльозною молитвою пом’янемо тих, хто не зміг здолати важку коронавірусну хворобу і переселився в обителі Небесні. А також попросимо у милосердного Господа, у Його Пречистої Матері та у святих покровителів лікарів їхньої всесильної допомоги для наших медиків, які кожного дня ідуть в бій за людські життя зі смертоносним вірусом. Віддамо себе й один одного в руки Божі і сподіватимемося на Його милість.

Бажаю всім міцного здоров’я і Божого благословення!

13 листопада 2020 року

+ ФІЛАРЕТ,
митрополит Львівський і Галицький,
Голова Синодального відділу УПЦ з питань охорони здоров’я
і пастирської опіки медичних закладів