Солом'янське благочиння

Наша газета

Відеокалендар

Друзі сайту

Офіційний сайт Солом'янської районної в місті Києві адміністрації

http://spm.org.ua/

Звернення голови Синодального відділу УПЦ з питань охорони здоров’я у зв’язку щодо загрози пандемії коронавірусу COVID-19 в Україні. 17 березня 2020 р. (+ВІДЕО)

 

 

Звернення

митрополита Львівського і Галицького Філарета

Голови Синодального відділу УПЦ з питань охорони здоров’я
і пастирської опіки медичних закладів

щодо загрози пандемії коронавірусу COVID-19 в Україні

17 березня 2020 року

 

Дорогі браття і сестри, шановні українці! Багатьох народів і країн світу торкнулась серйозна хвороба – коронавірус COVID-19. За даними Міністерства охорони здоров’я України, станом на 17 березня 2020 року, в світі зафіксовано близько 170 000 випадків захворювання, в Україні – 7 випадків.

Не зважаючи на невелику кількість хворих в Україні, як керівник департаменту Церкви з питань охорони здоров’я і пастирської опіки медичних закладів, я закликаю Вас з усією відповідальністю поставитися до заходів профілактики цього захворювання, адже, як показує практика інших країн, від цього дійсно може залежати наше життя і життя наших близьких.

За даними ВОЗ Коронавіруси відомі світу вже давно, але COVID-19 є новим тому, що він мутував, прийшовши від кажанів. Його симптоми схожі з попередніми, але головною відмінністю є довший інкубаційний період - до 14 днів і навіть можливо до 27. Тому наразі вкрай необхідно зменшити кількість будь-яких зустрічей з колегами і друзями. Особливо рекомендується уникати контакту з людьми похилого віку. Намагайтесь бути вдома і без особливої потреби нікуди не виходити.

Ризик смертності для чоловіків становить майже 5% (для тих, хто палить – більше), для жінок – близько 3%. Діти це захворювання переносять  легше, а от літні люди і люди з хронічними захворюваннями знаходяться в зоні ризику.

Зважаючи на особливості можливого поширення цього коронавірусу, Всесвітня організація охорони здоров’я рекомендує багато засобів профілактики.

Хочу ще раз наголосити на них наголосити:

  • Слід часто мити руки та обробляти їх дезінфікуючими засобами;
  • Під час кашлю та чхання треба прикривати рот і ніс паперовою хустинкою, яку після використання варто негайно викинути та помити руки;
  • Необхідно уникати тісного контакту з усіма, хто має гарячку та кашель.
  • Якщо людина має підвищену температуру тіла, кашель та утруднене дихання, їй слід якнайшвидше звернутися до лікаря та повідомити йому попередню історію своїх подорожей.
  • Відвідуючи живі ринки в районах, в яких зараз фіксуються випадки нового коронавірусу, слід уникати контакту з живими тваринами та поверхнями, які контактують з тваринами.
  • Неможна споживати сирих чи недостатньо термічно оброблених продуктів тваринного походження.

До цього переліку можна додати практичні рекомендації багатьох лікарів світу, які стурбовані і хочуть допомогти людям, а саме:

  • Слід уникати такого засобу привітання, як рукостискання і замінити його на кивок головою.
  • Торкатися вимикачів світла, кнопок ліфта, ручок дверей або інших поверхонь загального користування.
  • Відкривати двері треба без прямого контакту з ручкою, а краще- в рукавичках Братися за ручку дверей можна тільки тоді, якщо немає іншого способу їх відкрити, але після цього ретельно обробити руки.
  • Треба використовувати дезінфікуючі серветки в магазинах – протирати ручки дверей і ручки дитячого сидіння в продуктових візках. А взагалі по можливості треба обмежити перебування в великих торгових центрах.
  • Бажано тримати пляшку з дезінфікуючим засобом біля кожного входу в ваш будинок і в автомобілі, та користуватися ними щоразу, коли ви повертаєтеся додому з будь-якого місця, де були інші люди.
  • Треба мати одноразові хірургічні маски і використовувати їх, щоб не доторкнутися до носа, адже це основний спосіб, яким цей вірус може заразити ваш організм. Маска не запобігатиме потраплянню вірусу при прямому чханні в ніс або рот, але вона захистить вас від дотику до носа або рота. Важливо використовувати окуляри.
  • Дезінфікуючі засоби для рук повинні бути на спиртовій основ і містити більше 60% спирту, щоб бути ефективними.
  • Для блокування розмноження коронавіруса (і більшості інших вірусів і бактерій) в горлі і носоглотці та очах треба використовувати дезінфікуючи аерозолі і краплі в очі.

Ураховуючи особливості своїх регіонів ієрархи Помісних Православних Церков приймали різні рішення, стосовно відповідних дій і змін у богослужбовому житті дорученої їм пастви. Ми також очікуємо на офіційне рішення Священного Синоду Української Православної Церкви по цьому питанню.

Як архіпастир вже зараз наведу рекомендації, щодо поведінки у храмах під час карантинних заходів, які вже багато ієрархів озвучили своїм парафіянам і прийняли до виконання:

  • Парафіянам, які відчувають первинні ознаки будь-якого респіраторного захворювання, потрібно утриматися від відвідування храму і участі в богослужіннях. В цьому випадку обмеження у відвідуванні богослужінь буде подвигом заради ближнього, а не слабкістю, оскільки це жертва заради ближніх, їхнього життя і здоров’я.
  • Людям похилого віку, особам з хронічними захворюваннями, а також парафіянам з маленькими дітьми треба зважити на ризики, пов’язані з перебуванням на загальних богослужіннях.
  • Слід утримуватися від цілування святинь (Хреста, Євангелія, Чаші, ікон та ковчегів з мощами), замінивши його поклоном, у тому числі під час сповіді.
  • Необхідно утримуватися від цілування руки, коли беремо благословення у священнослужителів, а також під час помазання.
  • Для запивки після Причастя використовуються одноразові стаканчики або (за грецькою традицією) можливо споживання виключно святого антідору.
  • В разі поширення вірусу в регіоні, під час карантинних заходів можна утриматися від індивідуальної сповіді, а використовувати загальну виключно в разі духовної необхідності спілкуватися зі священиком віч навіч.
  • Під час богослужіння за сприятливих погодних умов рекомендується перебувати на церковному подвір’ї, де відбувається трансляція богослужіння.
  • Після Літургії та інших богослужінь Хрест для цілування вірним не дається.
  • Під час проведення Таїнства соборування, використовуємо одноразові ушні тампони. Для окремої людини беремо окремий тампон, якій після помазання збирається в окремий пакет і потім зпалюється, також зпалюються і серветки, якими людина протирає єлей. Отже, сім помазувань - сім окремих тампонів для кожної людини. Ця практика має стосуватися і помазання під час полієлею.
  • При зустрічі в храмі слід вітатися один з одним на відстані. За бажанням можна використовувати медичні маски.
  • Після завершення богослужінь старатись, не затримуючись, розійтися по домівках.
  • Священнослужителям необхідно приділити особливу увагу заходам обережності і епідеміологічної безпеки в храмах. Важливо дотримуватися рекомендацій щодо обробки дезінфікуючими засобами ікон та інших поверхонь, з якими людина має прямий контакт, як можна частіше провітрювати приміщення храму.

Беручи до уваги все те, що стосується теми Святого Причастя, ми повинні пам'ятати, що Святі Тіло і Кров Господні надаються нам задля зцілення душі й тіла, і спекулювати або маніпулювати цим питанням ніяк не можна. В разі глибокого розповсюдження вірусу з цього питання нам слід діяти відповідно рішень Священного Синоду.

Це те, що стосується практичної сторони цього питання. Але тут є й інша дуже важлива сторона – складова духовна.

Як православний архіпастир я звертаюся до вас з проханням: наскільки б складною не виявилася ситуація з цією хворобою, давайте пам’ятати, що, перш за все, ми – вірні Христової Церкви, наші життя перебувають у руках Божих.

Відтак, стримаємо свої страхи, не будемо впадати в паніку, а покладемося цілковито на всесильну волю Божу та будемо виконувати те, що залежить особисто від кожного з нас, для того, щоб унеможливити, або максимально применшити ризики захворіти як для себе, так і для наших ближніх.

Тобто, ми маємо бути не лише свідомими християнами, а й свідомими громадянами. Я закликаю всіх нас чітко дотримуватися первентивних рекомендацій, які надало Міністерство охорони здоров’я, спираючись на висновки фахівців в області мікробіології,  вірусології та епідеміології. А також карантинних заходів, що запроваджують державні і місцеві органи самоврядування, для припинення розповсюдження вірусу.

Не піддавайтеся зневірі та пригніченості. Закликаю вас словами апостола і євангеліста Луки «завжди молитися і не занепадати духом» (Лк. 18, 1). Будьмо свідомими того, що все відбувається з волі Божої, нам посилається таке випробування, і ми маємо гідно його подолати.

Тому не будемо нарікати, а подякуємо Богові за всі випробування і скорботи, як за нагоду довести, що ми є справжніми учнями Христовими. Ми віримо, що Він не залишить нас, адже, за словами св. апостола Павла, які він адресував церкві Коринфу: «вiрний Бог, Який не попустить вам, щоб ви були спокушенi бiльше, нiж можете, але разом із спокусою дасть i полегшення, щоб ви могли перенести» (1 Кор. 10, 13).

Прошу вас розсудливо ставитися до тих повідомлень, щодо пандемії, які поширюються ЗМІ, тому що часто вони навмисне провокують паніку, а люди, які піддалися їй, втрачають духовний спокій, здоровий глузд і адекватне сприйняття подій, що відбуваються.

Натомість, закликаю поширювати правдиву, корисну інформацію, щоб якомога якісніше застосувати профілактичні заходи і заходи епідеміологічної безпеки.

Закликаю на всіх Боже благословення.

Хай Господь береже Україну і український народ!

 

+ ФІЛАРЕТ,
Митрополит Львівський і Галицький,
Голова Синодального відділу УПЦ з питань охорони здоров’я
і пастирської опіки медичних закладів