Солом'янське благочиння

Наша газета

Відеокалендар

Друзі сайту

Офіційний сайт Солом'янської районної в місті Києві адміністрації

http://spm.org.ua/

Стрітення Господнє

 

15 лютого 2022 року, у день свята Стрітення Господнього, Божественну літургію в нижньому храмі на честь благовірного князя Олександра Невського головного соборного храму парафії очолив благочинний Солом'янського району і настоятель храму прот. Ярослав Шовкеник у співслужінні духовенства храму.

Під час богослужіння піднесли особливі прохання про одужання дітей, хворих на рак, а також про припинення епідемії коронавірусу.

Після Літургії було звершено освячення води та свічок.

Напередодні свята ввечері, в храмі було звершено всенічне бдіння.

*** Події свята Стрітення Господнього відбулися на самому початку історії Нового Завіту.

На сороковий день після Різдва праведний Йосиф та Марія принесли немовля Христа до Єрусалимського храму. Таким чином вони виконували постанову закону Мойсеєва про посвяту Богові всіх первістків чоловічої статі, на честь позбавлення єврейських первістків від смерті, в той час як ангел Господній вразив усіх первістків єгипетської землі.

У перекладі з церковнослов'янської «стрітення» означає «зустріч».

Євангельське оповідання свідчить, що в Єрусалимському храмі Христа зустрів старець Симеон. За переказами, він прожив уже майже 300 років, оскільки отримав від ангела обіцянку, що не помре, поки сам не побачить Месію, що прийшов у світ, - Спасителя Ізраїлю. Слова старця Симеона: «Нині відпускаєш раба Твого, Владико...» - стали словами смиренної подяки Богу за позбавлення від тягарів життя, дряхлості й немічності плоті, заспокоєння у Богові.