Солом'янське благочиння

Наша газета

Відеокалендар

Друзі сайту

Офіційний сайт Солом'янської районної в місті Києві адміністрації

http://spm.org.ua/

Про кожен день Страсної седмиці

 

Страсна седмиця - останній тиждень перед Великоднем, присвячений останнім дням земного життя Христа, Його стражданням, розп'яттю, хресній смерті, похованню.

У Великий Понеділок Церква згадує старозавітного патріарха Йосифа Прекрасного, через заздрощі проданого братами в Єгипет. У цей день згадується висушування Господом безплідної смоковниці, що служить образом лицемірних книжників і фарисеїв, які не принесли правдивого покаяння, віри, молитви і добрих справ.

У Великий Вівторок Церква згадує притчу Христа про десять дів, про таланти. Цим Церква особливо закликає віруючих до духовного бдіння, до доцільного використання дарованих здібностей і сил, особливо на справи милосердя.

У Велику Середу згадується жінка-грішниця, що омила сльозами і помазала дорогоцінним миром ноги Спасителя, коли Він був на вечері у Віфанії в домі Симона прокаженого, і цим приготувала Христа до похорону. Тут же Іуда зважився зрадити Христа іудейським старійшинам за 30 срібняків - суму, достатню за тодішніми цінами для придбання невеликої ділянки землі на околиці Єрусалиму.

У Четвер Страсної седмиці згадується Таємна вечеря, на якій Господь встановив Таїнство Святого Причастя. У Великий четвер усі православні причащаються Святих Христових Таїн.

Велика П'ятниця присвячена спогаду засудження на смерть, Хресних страждань і смерті Спасителя. У богослужінні цього дня Церква наче стає до підніжжя Хреста Христового. На утрені, вона служиться у четвер увечері, читаються 12 Євангелій Святих Страстей - 12 уривків, в яких розповідається про зраду Іуди, суд над Христом і Розп'яття Христа. Вранці у Велику П'ятницю служаться Царські часи. Це день суворого посту, до виносу Плащаниці ніхто не вживає їжі, і великої скорботи. Наприкінці вечірні Великої П'ятниці звершується обряд виносу Плащаниці Христової із зображенням положення Його до гробу, після чого читається канон про розп'яття Господньому і на плач Пресвятої Богородиці, потім віруючі прикладаються до Плащаниці з співом тропарів.

У Велику Суботу Церква згадує поховання Іісуса Христа, перебування Його тіла у гробі, зішестя душею в пекло для сповіщення там перемоги над смертю і визволення душ, які з вірою чекали Його пришестя, і введення розсудливого розбійника у рай.

 

Підготовлено Центром інформації УПЦ